Tahsilat

Tahsilat Makbuzu Nedir?

İçindekiler

Tahsilat makbuzu, iki ticari taraf arasında mal veya hizmetler için alım – satım işleminden sonra sağlanan işlem detayının yer verildiği belgesidir. Tahsilat makbuzları genellikle satılan mal/hizmetlerle ilgili miktar, fiyat ve indirimler gibi bilgileri içerir. Satış sırasında kullanılan ödeme yönteminin de ayrıntılarını da yer aldığı makbuz türüdür.

Tahsilat makbuzu, satıcı tarafından alıcıya satılan mal veya hizmetin ödemesine ilişkin bir ​​belge olarak düzenlenir. Bir müşterinin bir işletmeye ödeme yaptığı mal veya hizmetleri aldığını veya tersine, işletmenin bir müşteriye sattığı mal veya hizmetler için uygun şekilde tazmin edildiğini doğrulayan bir belgedir.

Tahsilat Makbuzu Nerelerde Kullanılır?

Tahsilat makbuzu, işletmenize para girişi – çıkışı olduğunda kullanmanız gereken ürün ve hizmet karşılığı yapılan veya alınan ödemelerin resmi belgesidir. Tahsilat makbuzu aynı zamanda ileri bir dönemde bir olumsuzluk iddia edilmesi durumunda ödemenin alındığına ya da yapıldığına dair bir belge olarak gösterilmektedir.

Tahsilat makbuzunu her para giriş – çıkışında kesmenize gerek yoktur. İşletmenize gelen para, nakit, havale, EFT veya kredi kartı ile olabilmektedir. Tüm bu farklı ödeme yöntemleri alınan ödemelerin her birinin farklı belgeleri olabilmektedir. EFT ve havelede tahsilat makbuzu bir dekont olabilirken, kredi kartı ve banka kartı ödemelerinde kullanılan pos cihazlarında oluşturulan satış fişleri de tahsilat makbuzu olarak kullanılabilir.

Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?

Tahsilat makbuzu, işletmelerin vergi ve muhasebe amacı ile kullandığı ve finansalar işlem detayların yer aldığı kesilmesi zorunlu olan belgedir. Resmi bir belge olarak kabul edilen tahsilat makbuzları ticaretin yapıldığı gün kesilmesi gerekmektedir. Bir ürün veya hizmet satıyor iseniz, müşterilerinize tahsilat makbuzunda yer alan bazı zorunlu alanları doldurarak kesmeniz ve vermeniz gerekmektedir.

Tahsilat makbuzlarında aşağıdaki bilgiler yer almaktadır;

  • İsim, adres, telefon numarası ve/veya e-posta adresi
  • Alıcı ve satıcı ayrıntıları
  • Alışverişin yapılma amacı ve detayı
  • Tarih, ay ve yılı gösteren işlem tarihi
  • Ürün ise; satılan ürünün miktarı ve fiyatı
  • Hizmet ise; sağlanan hizmet detayı ve fiyatı

Tüm bilgiler doldurulduktan sonra aynı makbuzun iki nüshası çıkarılır. Firma kaşesi vurulur ve imzalandıktan sonra bir adeti sizde kalırken diğer nüshayı ise karşı tarafa vermeniz gerekir.

Tahsilat Makbuzu Nedir?

Tahsilat makbuzu, satın alınan bir hizmet veya ürünün fiyat, işlem tarihi, işletme bilgileri gibi detayların yer aldığı resmi bir ödeme belgesidir.

Tahsilat Makbuzunun Zorunlu mu?

Müşterilerinizden, hizmet veya ürün karşılığı alınan ödemelerin resmi olarak belgelendirilmesi zorunludur. Kredi kartı, banka kartı gibi ödemelerde pos satış fişi, EFT, havalelerde ise işlem dekontu makbuz olarak kabul edilmektedir.

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu