Tahsilat

Tahsilat Sistemi Nedir?

İçindekiler

Tahsilat sistemi bir işletmenin, diğer bir işletmeden (B2B), müşteriden veya alt bayiden alması gereken ödemeye aracılık eden yazılımdır. Bu ödemeler, alıcı ve tedarikçi arasında yapılan sözleşmeye bağlı olarak tek seferlik veya tekrarlayan bir işlem olabilir. Şirketler, Bakiyem gibi aracı firmaların sunduğu tahsilat sistemi ile B2B tahsilatlarını sanal pos veya mobil pos aracılığıyla havale, banka kartı veya kredi kartı ile alabilmektedir.

Tahsilat sistemi olmayan işletmeler ödemeleri elden veya EFT yöntemleri ile alması nedeniyle tahsilat sorgulaması, kart bilgilerinin teyidi gibi zaman alan doğrulama yapması gerekir. Bakiyem tahsilat sistemi ile işletmeler tek bir ekrandan alacaklarının zamanını, durumunu ve muhasebe gibi tüm detayları görebilmektedir.

Tahsilat Sistemi Faydaları Nelerdir?

İşletmeniz bir B2B satış modeli sunuyor ise, özellikle iş odaklı bir müşteriye hitap eden bir tahsilat sistemi kullanmanız gerekir. B2B ödemeleri, işletmeler arasında mal ve hizmetler için değiş tokuş edilen herhangi bir parayı ifade eder. B2B işlemleri genellikle daha yüksek satış hacimleri ve yinelenen siparişler içerir. Satışları işleme ve onay için birden fazla departmandan geçerken, her işlem için daha fazla personele ihtiyacınız olabilmektedir.

Tahsilat sistemi tüm bu karmaşıklığı ve otomatikleştirilmiş yazılımı ile B2B ödemelerde tüm ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır. Birçok B2B tahsilat işlemi, uzun ödeme döngüleri, yinelenen satın almalar ve uğraşılması gereken onay zinciri içerir. Bakiyem tahsilat sistemi, tipik olarak otomatikleştirilmiş yazılımlarla bu benzersiz zorlukların her birinin üstesinden gelmek için tasarlanmıştır. Dijital sistemler, her işlem için fatura oluşturma, raporlama, tarih ve saat bilgileri ve ödemeleri işlemeye kadar gerekli tüm adımları içerir.

B2B Tahsilat Sistemi Ödeme Yöntemleri

B2B tahsilat sistemi ile ödeme yöntemlerinin en yaygın türleri kağıt çekler, ACH ödemeleri, banka havaleleri, kredi kartları ve nakittir. Bir işletme için tahsilat zamanında yapabilmek için müşterilerinize tüm ödeme türlerini sunuyor olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Herhangi bir satışta olduğu gibi, işletmeler farklı kredi kartları veya banka kartı gibi bir ödeme türü ile ödeme yapmak isteyebilirler. Online tahsilat sistemi ödeme türleri olarak tüm bankaların kredi kartı ve banka kartlarını desteklemesinden dolayı en sık kullanılan ve en kolay tahsilat yapılan ödeme yöntemidir.

  • Kredi kartları: Kartlı ödemeler, B2B ödemeleri için en popüler seçeneklerden biridir. Bakiyem tahsilat sisteminde tüm bankaların kredi kartı ve banka kartları ile anlaşması bulunduğundan kolay ve hızlı ödeme alabilirsiniz.
  • Banka havaleleri: Bakiyem gibi küresel işletmeler, parayı ticari hesaplar arasında elektronik olarak yönlendiren banka havalelerini kolaylaştırır. Süreç hızlıdır, ancak komisyon oranları transfer edilecek ücretin büyülüklüğüne göre değişmektedir.
  • Çevrimiçi ödeme ağ geçitleri: Küçük işletmeler çevrimiçi ödeme ağ geçitlerini kullanmanın avantajlarından yararlanır. Bunlardan bazıları, kolaylaştırılmış bir B2B ödeme süreci için dijital faturalandırma ile entegre olmasıdır.
  • Otomatik ödeme çözümleri: Bakiyem, yinelenen ödemeleri almak ve tedarikçi faturalarını işlemek için ideal olan, otomatik tahsilat çözümü sunar. İşletmeler, kart ücretlerinden ve fatura işleme gecikmelerinden kaçınarak, doğrudan müşterinin banka hesabından yetkili bir şekilde ödemeleri alabilir.

Tahsilat Sistemi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İşletmeniz için tahsilat sistemi çözümü arıyorsanız, ödeme süreçlerindeki tüm yorucu işleri yapabilecek özelliklere sahip B2B ödeme sağlayıcısına ihtiyacınız olacaktır. Küçük veya büyük işletme olmanız fark etmeksizin Bakiyem gibi geniş kapsamlı özellikler sunan bir tahsilat sistemi sunan platform ile anlaşmanız gerekmektedir.

Tahsilat sistemi seçerken dikkat etmeniz gerekenler;

  • Entegrasyon: Sistem ve muhasebe yazılımınız, mevcut ödeme ağ geçitleri ve yönetim sistemleri ile entegre oluyor mu? En iyi tahsilat sistemleri, ödeme işlemlerine net bir genel bakış için tüm bu araçları birbirine sorunsuz bir şekilde bağlamalıdır.
  • Uluslararası ticaret: Birçok B2B ödemesi, sınır ötesi işlemleri içerir. Ödeme platformu birden fazla yabancı para birimini otomatik olarak TL’ye dönüştürüyor mu? Tedarikçi ve satıcı bölgelerinizle uyumlu mu? Uluslararası işlemler için ücretler nelerdir?
  • Kullanıcı dostu: B2B tahsilat sistemleri basit bir ödeme portalı sunarak daha hızlı ve daha güvenilir tahsilat için kullanıcı dostu olmalıdır.
  • Ödeme yöntemleri: Sistem hangi B2B ödeme yöntemlerini işliyor? İşletmeniz kart ödemelerini, banka havalelerini veya dijital cüzdanlardan yapılan ödemeleri kabul ediyor mu? Seçeceğiniz tahsilat sistemi portalının müşterilerinizin ödeme tercihlerini desteklediğinden emin olun.
  • Otomatik faturalandırma: İşlemden hemen sonra müşterilere fatura keserek, zamanında ödeme yapılmasını için faturaları otomatikleştirme seçeneği sunabilirsiniz. Ayrıca, ödemelerin vadesi geldiğinde otomatik takip mesajları gönderen bir sistem bulmanız tahsilat işlemlerinizin aksamasının önüne geçecektir.

Tüm seçenekleri karşılaştırarak, işletmenizin büyüklüğüne ve yapısına en uygun B2B ödeme çözümünü bulabilmelisiniz. Bakiyem, işletmenizin zamandan ve paradan tasarruf etmesine yardımcı olabilir ve yinelenen ödemelerde zamanında tahsilat yapmanıza olanak tanır. Müşterilerinizden elden veya EFT ile ödeme almak yerine Bakiyem’in özel ödeme ekranından kredi kartı veya banka kartı ile tahsilat yapabilirsiniz.

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu