B2B Örnekleri
İçindekiler
B2B, başka bir işletmeye hizmet/ürün satışı yapan veya tedarik eden bir işletmedir. B2B işlemleri genellikle kendi mallarını üretmek için başka bir üreticiden malzeme satın alan üreticiler arasında gerçekleşir. B2B dünya ekonomisinde büyük bir rol oynamaktadır. Tüm B2B işlemleri, tüketiciler olarak satın aldığımız son ürünleri ve hizmetleri oluşturur.
İşletmeler arası işlemler tüm gün çevremizde farklı şekillerde gerçekleşir. B2B, mal veya hizmet, hammadde, fiziksel ürün vb. olabilirken yazılım ve sanal hizmet formatlarında da olabilir. Örneğin B2B, çevrimiçi veya çevrimdışı satış, iletişim veya işlemler şeklinde olabilir.
B2B Örnekleri Nelerdir?
İşletmeler arası ürün ve hizmet alımı imalat sektörü başta olmak üzere firmalar için olağandır. Örneğin Samsung, iPhone üretiminde Apple’ın en büyük tedarikçilerinden biridir. Apple ayrıca Intel, Panasonic ve yarı iletken üreticisi Micron Technology gibi firmalarla B2B ilişkilere sahiptir.
B2B örnekleri arasında otomobil endüstrisini gösterebiliriz. Birçok araç bileşeni bağımsız olarak üretilir ve otomobil üreticileri bu parçaları otomobilleri monte etmek için satın alır. Örneğin lastikler, piller, elektronik parçalar, hortumlar ve kapı kilitleri genellikle çeşitli şirketler tarafından üretilir ve doğrudan otomobil üreticilerine satılır.
Servis sağlayıcılarını da B2B örnekleri arasında gösterebiliriz. Örneğin, mülk yönetimi, ev temizliği ve endüstriyel temizlik konusunda uzmanlaşmış şirketler, bu hizmetleri genellikle bireysel tüketiciler yerine yalnızca diğer işletmelere satar.
Müşteriye yönelik iş yapan şirketlerin, satış yapabilmeleri için gerekli olan mal ve hizmetleri farklı işletmelerden tedarik ettiğini görebiliriz.
Aşağıda yer alan B2B örneklerini inceleyebilirsiniz;
- Sıhhi tesisat toptancıları, tesisatçılara ihtiyaç duydukları ekipmanı satarlar.
- Ticari finans komisyoncuları, küçük işletme kredilerini, ekipman kiralama paketlerini ve varlığa dayalı kredileri finanse etmek için borç verenlere ihtiyaç duyar.
- Yönetim ve iş danışmanları, şirketlerin hayatta kalmasına ve büyümesine yardımcı olur.
- Perakendeciler, müşterilerden gelen ödemeleri işlemek için kredi kartı işlemcilerine ihtiyaç duyar.
- Şirketler, daha yüksek satışlar elde etmelerine yardımcı olacak reklam şirketlerine ihtiyaç duyar.
- İşletmeler, bordro çalıştırmak ve vergileri düzenlemek için bordro sağlayıcılarına ve finansal hizmet şirketlerine ihtiyaç duyar.
- İşletmeler, gelir fırsatları yaratmak için olası satış yaratma hizmetlerine ihtiyaç duyar.
- Kuruluşlar, çalışanları, müşterileri ve kendi çıkarlarını korumak için sigorta sağlayıcılarına ihtiyaç duyar.
- Bakiyem gibi ödeme çözümleri sunan sağlayıcılar, B2B satış yapan işletmelerin bayi veya iş ortaklarından ödemelerini tahsil etmesi için sanal pos sistemleri sunar.
B2B Örnek Stratejiler
İşletmeniz için kullanabileceğiniz üç ana B2B strateji örneği vardır. Bunların her birinin işletmenizde nasıl kullanılabileceğini araştırıp, ardından bu B2B örnek stratejilerinin sektörünüz için işe yarayıp yaramayacağını görmek için rakiplerinizi araştırabilirsiniz. B2B ürün ve hizmet satış örneklerini; dijital pazarlama, geleneksel pazarlama ve kişisel satış başlıkları altında inceleyebiliriz.
B2B için Dijital Pazarlama
Dijital pazarlama, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi doğru kişilere ulaştırmanın ölçeklenebilir bir yoludur. Dijital pazarlama kampanyası, yatırım getirisini izlemeyi kolaylaştırır ve diğer işletmelere ulaşmak için ayrıntılı hedefleme yapmanıza olanak sağlamaktadır.
B2B için Geleneksel Pazarlama
İşletmeler arası geleneksel pazarlama stratejileri geniş bir ağ oluşturur ve maliyetli olma eğilimindedir, ancak marka değeri oluşturmaya yardımcı olur. Potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekmek ve akılda kalmak için radyo, televizyon, basılı reklamları kullanabilirsiniz.
B2B için Kişisel Satış
Kişisel satış, en eski ve en etkili B2B pazarlama yöntemlerinden biridir. Kişisel satış, anlaşmaların imzalanması için yüz yüze ağ oluşturma ve ilişkilerden yararlanır. Bu, işletmenizi diğer şirketlere pazarlamanın en az ölçeklenebilir yoludur, ancak en yüksek dönüşüm oranına sahiptir. Fuar ve iş dünyasının yer aldığı konferans, söyleşi ve tanıtım günlerine katılarak ağınızı genişletebilirsiniz.