Genel

Açık Bankacılık Nedir?

İçindekiler

Açık bankacılık, üçüncü taraf finansal hizmet sağlayıcılarına, Application Programming Interface (API’ler) aracılığıyla bankalardan ve banka dışı finansal kuruluşlardan gelen tüketici bankacılığı, işlem ve diğer finansal verilere açık erişim sağlayan bir bankacılık uygulamasıdır. Açık bankacılık, “açık banka verileri” olarak da bilinir.

Açık bankacılık, tüketiciler, finansal kurumlar ve üçüncü taraf hizmet sağlayıcılar tarafından kullanılmak üzere kurumlar arasında hesap ve veri ağı oluşturulmasına izin veren bir sistemdir. Banka ve hizmet sağlayıcılar arasında birlikte çalışabilirliği ve ağ oluşturmayı teşvik ederek daha sorunsuz bir kullanıcı deneyimi yaratır.

Açık Bankacılık Hangi Verilerin “Açılmasına” Yardımcı Olur?

Açık bankacılık, temel olarak bankaların, düzenlemeye tabi finansal sağlayıcıların bankacılık verilerinize erişmesine, bunları kullanmasına ve paylaşmasına nasıl izin verdiğini açıklar. İster hizmet şartları açılır penceresindeki bir kutuyu işaretliyor, isterse sizi bu konuda bilgilendiren resmi bir e-posta aracılığıyla, bir bankanın verilerinize erişimi etkinleştirmek için önce onayınızı alması gerekir. Açık bankacılığın “açıldığı” üç geniş alan vardır – hesap verileri, ürün verileri ve ödeme başlatma.

Hesap verisi

  • Hesap Sahibinin Adı
  • Hesap tipi
  • Para birimi
  • Hesabın açıldığı tarih
  • İşlem bilgileri (örneğin tutarlar, satıcılar vb.)

Ürün bilgileri

Ürün verileri, bir finans kuruluşunun sunabileceği ürün ve hizmetlerle ilgilidir. Örneğin, geçmişte size bir müşteri olarak neler sunabileceklerini öğrenmek için bir banka şubesine gitmeniz gerekirdi. Artık onları arayabilir veya daha iyisi web sitelerine göz atabilirsiniz.

Ancak açık bankacılıkta bu bilgiler standart bir biçime getirilir, bu da başkalarının size en iyi seçenekleri göstermesini kolaylaştırır.

Ödeme başlatma

Ödeme başlatma, bir banka hesabından diğerine ödeme yapmakla ilgilidir. Ancak, çevrimiçi bankacılığa giriş yapmak ve ödeme sürecini adım adım manuel olarak gerçekleştirmek yerine, açık bankacılıkta bu süreç diğer yazılımlar, uygulamalar veya web siteleri tarafından başlatılabilir ve hesap sahibinin açıkça onay vermesi koşuluyla hızlandırılabilir.

Açık Bankacılığın Faydaları nelerdir?

Açık bankacılık, bankacılık sektöründe inovasyonun itici gücüdür. Açık bankacılık, merkezileştirme yerine ağlara güvenerek, finansal hizmet müşterilerinin finansal verilerini diğer finansal kurumlarla güvenli bir şekilde paylaşmalarına yardımcı olabilir. Örneğin, mevcut tasarruf hesabından daha yüksek bir faiz oranı kazandıracak yeni bir tasarruf hesabı veya daha düşük bir faiz oranına sahip farklı bir kredi kartı gibi en iyi finansal ürünleri ve hizmetleri belirlemek için tüketicilerin işlem verilerine de bakabilir.

Ağa bağlı hesapların kullanılması yoluyla, açık bankacılık, kredi verenlerin daha karlı kredi koşulları sunmak için bir tüketicinin mali durumu ve risk düzeyi hakkında daha doğru bir resim elde etmelerine yardımcı olabilir. Tüketicilerin borçlanmadan önce kendi mali durumlarının daha doğru bir resmini elde etmelerine de yardımcı olabilir. Açık Bankacılık bu anlamda bireyler için sunduğu avantajların yanı sıra özellikle ticari kuruluşlar ve KOBİ’ler için son derece işlevsel hizmetlerin önünü açıyor.

Açık Bankacılığın Riskleri

Açık bankacılık, tüketicilere finansal verilere ve hizmetlere kolay erişim ve finansal kurumlar için bazı maliyetlerin düzenlenmesi şeklinde faydalar sunabilir. Bununla birlikte, potansiyel olarak finansal mahremiyet ve tüketicilerin finansmanının güvenliği için ciddi riskler ve bunun sonucunda finansal kurumlara karşı yükümlülükler doğurur.

[Toplam: 2 Ortalama: 5]

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu