B2B

B2B – B2C ve C2C Nedir?

İçindekiler

E-ticaret ile ilgilenenlerin günlük iş hayatlarında karşılarına çıkan bazı kısaltma terimleri bulunmaktadır. Bu kısaltma terimlerin en yaygın olarak kullanılanları ise B2B (İşletmeden İşletmeye), B2C (İşletmeden Tüketiciye) ve C2C (Tüketiciden Tüketiciye) iş modelleri olarak adlandırılan terimlerdir. Sıklıkla karşımıza çıkan bu 3 iş modelinin ne olduğunu ve aralarındaki farkları inceleyelim.

B2B (İşletmeden İşletmeye) Nedir?

İki işletmenin iş modeli anlamına gelen B2B açılımı “Business to Business” kelimelerinin kısaltmasıdır. İşletmeden işletmeye olan bir e-ticaret iş modelidir. B2B, bir işletmenin ürün veya hizmetlerini başka bir işletmeden alarak son kullanıcı yani müşteriye ulaştıran aracı şirketlerdir.

B2B iş modeline örnek: Günümüzde en yayın kullanılan iş modeli olan B2B ile üretim yapan bir fabrikadan aldığınız malı ve hizmeti web siteniz aracılığı ile müşterilerinize ulaştırırken aracılık rolünü üstlenmenizdir. Yine aynı şekilde bir otomobil üretimi yapan fabrikanın tedarikçilerinden temin ettiği küçük araç parçalarını birleştirerek ortaya çıkardığı otomobilin müşteriye satılması da fabrika ile tedarikçileri arasında B2B iş modeline örnektir.

B2B Türlerini 3 ana başlıkta inceleyebiliriz:

  • Ürün Tabanlı B2B: Fiziki olarak bir ürünün alım satımları üzerinden gerçekleşen ticaret işlemini tanımlamaktadır. Fiziki olan tüm ürünleri bu kategoride değerlendirebiliriz.
  • Servis Tabanlı B2B: Hizmet odaklı ve ilgili firma ya da kuruluşa çözüm üreten hizmet pazarlamasıdır. Reklam ajansları, finansal çözüm sunan firmalar, danışmanlık hizmeti veren şirketler bunlara örnektir.
  • Yazılım Tabanlı B2B: İşletmeler arası yazılım odaklı çözümler sunan iş modelidir. Firmaların işlerinde ihtiyaç duyduğu özel yazılım çözümleri sunulur. Pazarlama otomasyon yazılımları, çağrı merkezi yazılımları bu iş modeline örnektedir.

B2C (İşletmeden Tüketiciye) Nedir?

B2C, işletmeden tüketiciye terimi, herhangi bir işletme ile hizmetlerinin veya ürünlerinin son kullanıcıları olan tüketicilere ürün ve hizmet satma sürecini ifade eder. Doğrudan tüketicilere satış yapan çoğu firma, B2C şirketleri olarak adlandırılabilir.

B2C iş modelinde;

  • İşletmeden tüketiciye, ürün ve hizmetleri hiçbir aracı olmadan direk tüketicisine satan işletmelerin sürecini ifade eder.
  • B2C, web sitelerinden ürün veya hizmet satan perakendecileri örnek verebiliriz.

C2C (Tüketiciden Tüketiciye) Nedir?

C2C, tüketiciden tüketiciye terimi, müşterilerin genellikle çevrimiçi bir ortamda birbirleriyle yaptıkları ticaret iş modelidir. E-ticaret teknoloji ile ortaya çıkan bir C2C, sınıflandırılmış veya açık arttırma sistemi aracılığı ile ürün veya hizmet satan firmaları içermektedir. C2C iş modelinde kalite kontrol eksikliğinin olmasının yanı sıra ödeme garantileri gibi sorunlarda vardır.

C2C iş modeline örnek vermek gerekir ise online mağaza açmanıza ve ürünlerinizi satmanız için bir alt yapı oluşturan web siteleridir. Ürün listelemek için veya satış başına komisyon alarak para kazanırlar ve bu tür web siteleri eşleştirerek aracı olarak hareket eder ve satılan ürünlerin kalitesi üzerinde çok az kontrole sahiptirler.

[Toplam: 2 Ortalama: 3]

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu