Genel

Dijital Cüzdan Nedir?

İçindekiler

Günümüzde var olan paranın yalnızca düşük bir oranı fiziksel hayatta mevcut. Geri kalanının dijital ortamda var olduğunu söylemek mümkün. Bu sebeple kişilerin mevcut paralarını dijital ortamda sağlıklı bir şekilde yönetebilmeleri son derece önemli sayılır. Bu yönetebilme halinin temel sağlayıcısı ise dijital cüzdan olarak karşımıza çıkar.

Dijital cüzdan, özellikle son dönemlerde kullanım oranı ciddi boyutlarda artan bir gelişim. Bunun temel nedeni ise insanlara kullanım kolaylığı sağlıyor olması. Özellikle alışverişinin büyük bir kısmını online olarak yapan kişiler için en ideal ödeme yöntemi, dijital cüzdan. Dijital cüzdan sayesinde harcamaların da kontrol altına alınabildiğini söylemek mümkün.

Dijital Cüzdan Ne İşe Yarar?

Dijital cüzdan, e-cüzdan, banka kartı, kredi kartı ya da diğer ödeme yöntemlerinin tek bir çatı altında tanımlandığı bir sistem. Bu dijital sistem sayesinde kart sahiplerinin mevcut kartlarının tamamına tek bir yerden ulaşabildiğini, üstelik bunu güven çerçevesinde gerçekleştirebildiğini söyleyebiliriz. Dijital cüzdanın bu denli yoğun olarak tercih edilmesinin en temel nedeni, ödeme kolaylığı sağlaması.

Örneğin herhangi bir online pazaryerinden ya da internet sitesinden alışveriş yapan kişiler, tanımlı kartlarını seçerek tek bir tık ile ödeme yapabiliyor. Bunu sağlayan ise, bir bilgi bulutu. Kişilerin tanımlı hale getirdikleri kredi ya da banka kartı bilgileri, bir bulutta saklanıyor. İnternet sitesinden alışveriş yapıldığı esnada ise ek bir bilgiye gerek duyulmadan söz konusu buluttan bilgi çekiliyor. Bu da online ödemeleri kolay, güvenli ve pratik bir forma kavuşturuyor.

Dijital Cüzdanın Faydaları Nelerdir?

Özellikle aktif bir koşturma içerisinde olan, işi ya da özel hayatı gereği sık sık seyahat eden insanların yanlarında sürekli birden fazla kart taşımaları mümkün değil. Öyle ki, kartlardan yalnızca birinin unutulması ya da kaybolması halinde birden fazla sorunla karşı karşıya kalınması dahi mümkün. Bütün bunlarla başa çıkmanın, sorun ve aksaklıkları önlemenin yolu ise dijital para birimleri kullanmaktan geçiyor.

Fiziksel cüzdan kullanmak, her zaman için güvenli değil. Herhangi bir yerde unutma, kaybetme ya da çaldırma durumunda karşı karşıya kalınacak birçok sorun mevcut. Oysa dijital cüzdan için bunların hiçbiri geçerli değil. Çünkü e-cüzdanlar, yüksek güvenliğe sahip. Herhangi bir kayıp ya da çalıntı durumu için geliştirilmiş olan birden fazla üst düzey güvenlik yöntemi mevcut. Ayrıca cihazları başka kişilerin eline geçen kişilerin de endişe duymasına gerek yok. Çünkü elektronik cüzdan ile ödeme yapabilmek için PIN girilmesi ya da parmak izi okutulması gerekli. Böylelikle kimlik hırsızlarına, dolandırıcılara ve art niyetli üçüncü kişilere karşı gerekli önlemleri alınmış oluyor.

Dijital Cüzdan Özellikleri

Dijital cüzdanı kullanmak isteyen kişilere özel olarak sunulan birçok avantaj ve teklif de mevcut. Örneğin online ödemelerde geçerli olan birçok indirim oranı var. Bununla birlikte, belirli dönemlerde geliştirilen ve kampanya şartlarını karşılayan kişilere para puan da veriliyor. Bunların tamamı, dijital cüzdana teşvik amacıyla geliştiriliyor. Dijital cüzdanları avantajlı kılan bir diğer unsur, bütçeye olan katkıları.

Yazımızın giriş kısımlarında da ifade edildiği üzere, bu cüzdan türünde bütün dijital para birimleri bir arada yer alıyor. Bu sayede kişinin mevcut birikimini ve gelirini tek bir yerden görmesi mümkün hale geliyor. Bu durumun temel getiri ise, harcama planlaması yapmanın kolay olması. Farklı paneller ya da uygulamalar aracılığıyla gerçekleştirilen alışverişlerde, cüzdan ve harcama hesabının tutulması pek de mümkün değil. Oysa e-cüzdan ile kişinin kendi parasının muhasebesini yapması, daha önce hiç olmadığı kadar kolay ve zahmetsiz bir şekle bürünüyor.

[Toplam: 2 Ortalama: 3]

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu