Genel

FAST Nedir?

İçindekiler

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi), bir ödemeyi hemen ve herhangi bir zamanda farklı bankalara 365 gün 24 saat para transferinin yapılmasını sağlayan ödeme sistemidir. Finansal hizmetler sektörü, teknoloji ilerledikçe hızla dönüşmektedir. Yeni ödeme yöntemleri, platformları ve arayüzleri tanıtıldıkça ödeme sistemleri yıllar içinde önemli yenilikler geçirdi. Bilgi teknolojisi ve iletişim alanlarındaki hızlı gelişmeler, artan müşteri beklentileri ve talebiyle birlikte buna katkıda bulunmuştur.

FAST, alıcının cep telefonu numarasını, e-posta adresi yada IBAN numarasını girerek bankalar arası/e-cüzdan ödemelerini hızlı ve kolay bir bir şekilde yapmalarını sağlar Hızlı Ödeme Sistemleri (FPS) olarak bilinen fonlara anında erişime izin veren sistemler, dünya genelindeki ülkelerin dijital ödemelerin kullanımını ilerletme ve finansal katılımı artırma stratejisinin ayrılmaz bir parçası olmuştur.

FAST İle Para Transferi Nasıl Yapılır?

FAST ile para transferi yapmak için bir bankayı veya ATM’yi ziyaret etmeniz, bir zarf, posta pulu, posta kutusu veya postane bulmanız veya alıcınızla yüz yüze etkileşim kurmanız gerekmez. Bunun yerine, işleminize çevrimiçi olarak bankanızının web sayfası veya bir mobil cihaz aracılığı ile uygulama üzerinden yapabilirsiniz. Fast ile para transferi birkaç dakika içinde gerçekleşebilir ve hemen veya birkaç gün içinde kullanılabilinir.

FAST ödeme türleri;

Anında ödeme: FAST ödeme ile müşteriler, mobil bankacılık, internet bankacılığı, telefon bankacılığı veya şube aracılığıyla para transferlerini anında yapabilirler. Ödemeler haftanın yedi günü 24 saat gönderilebilir. T.C. Merkez Bankası tarafından izin verilen işlem bazlı üst limit 1,000 TL kadardır, ancak bu bireysel banka limitlerine tabidir ve arttırılabilir.

İleri tarihli ödemeler: Bunlar, örneğin bir faturanın ödenmesi gibi, müşteri tarafından önceden belirlenmiş bir tarihte gönderilen ve alınan bir kerelik ödemelerdir.

Sürekli siparişler: Bunlar, örneğin ayın ilk günü gibi düzenli tarihlerde aynı alıcıya belirli bir tutar ödeyen düzenli ödemelerdir.

Doğrudan kurumsal erişim ödemeleri: Ödeme mesajlarının doğrudan toplu dosyalar şeklinde Faster Payments Service’e gönderilebildiği ticari müşteriler için bir hizmettir. İşlem süresi ve işlem limitleri aynı olup, hizmetin işletmelere sunulması için çeşitli yazılım çözümleri mevcuttur.

FAST Nedir?

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi, Merkez Bankası tarafından geliştirilen ve 7 gün 24 saat banka hesapları arasında anlık yapılan para transfer sistemidir.

FAST ile ödemelerin hangi saatler arasında yapılmaktadır?

FAST ile para transferi hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin günün her saati ve anlık olarak yapılmaktadır.

[Toplam: 2 Ortalama: 3]

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu