Genel

Fraud Kontrolü Nedir?

İçindekiler

Fraud kontrolü diğer bir tanımla sahtecilik kontrolü olarak bilinen haksız kazanç yoluyla kişilerin kredi kart bilgilerinin farklı kişilerin eline geçerek bu kişilerin sahte kazanç sağlamasını saptamak için yapılan işlemdir. Amaç, firmaların e- ticaret platformlarında sahteciliğin önüne geçmek ve ödemelerin güvenli şekilde yapılmasını sağlamaktır.

Fraud kontrolü nedir kısaca tanımı yapmak gerekirse; fraud kontrolü firmaların dolandırılma riskine karşı koruma sağlamak amacıyla sahteciliğin önüne geçmek için yapmış olduğu işlemlerdir. Yapılan işlemlerin amacı yapılan alışverişlerde sahtecilik ya da dolandırıcılık olup olmadığını tespit etmektir.

Kart bilgileriçalınan kişilerin bilgileri girilerek online platformda da kart sahibi adına sahte işlemler yapılabilmektedir. Teknolojiyle arası iyi olanlar bunu kötüye kullanarak kişilerin gizli bilgilerine ulaşabilmekte ve bu bilgileri kendi çıkarları için kullanabilmektedir. Sanal alışverişlerde, e ticaret sitelerinde ve daha pek çok platformda kart bilgileri kullanılmaktadır. Bu kart bilgilerini çeşitli yazılım programları ile bazı kişiler ele geçirerek dolandırıcılık işinde kullanabilmektedir. Sizin hesabınıza bilgilerinizi girerek her türlü işlemi yapabilmektedir.

Fraud Kontrolü Ne Demek?

Fraud-kredi kontrol aksiyonu olarak sahte hesaplarda yapılan her türlü aktivite fraud kontrolü olarak tanımlanır.  Online ortamda sahtecilik yapanlara karşı kart bilgilerinin güvenli şekilde kullanılması ve kartla ilgili yapılan işlemlerde şüphe gerektiren durumların saptanması bu işlemler arasında geçmektedir.

Fraud  kontrol işlemleri şu şekilde yapılabilir:

  • Fraud kontrolünü yapmanın en güvenli ve kolay yollarından birisi kartın arka yüzeyinde yer alan CVV güvenlik kodunun sorgulanmasıdır.
  • Alışverişler yüksek meblalı işlemler yapıldığında dolandırıcılıktan şüphe edilebilir. Bu durum kontrol edilebilir.
  • T.C kimlik bilgilerinin karşı taraftan istenmesi şüpheli bir durum olduğunu göstergesi olabilir.
  • Kart bilgilerinin ödeme esnasında defalarca yanlış girilmesi hesabın sahte kişilerin eline geçtiğinin kanıtı olabilir. Kullanıcıların pek çoğu da şifrelerini unuttukları için şifrelerini yanlış girebilmektedir. Şifrenizi unuttuysanız şifre sıfırlama yaparak yeni bir şifre isteyebilirsiniz.
  • Çok sayıda gereğinden fazla mal ya da hizmet alınması da sahtecilik işlemlerine kanıt olabilir.

Fraud Kontrolünü Geçemedi Nedir?

Fraud kontrolünü geçemedi uyarısı online ticari işlemlerde sahte hesap şüphesiyle karşılaşılan durumlarda karşımıza çıkan bir uyarı sistemidir. Online ticaret ortamında ödeme işlemleri esnasında kart bilgileri ile ilgili sahtecilik algısı oluştuysa bu uyarı karşımıza çıkabilir. Hesabınızın çalındıysa ve sizin adınıza hesap bilgilerinizin kullanılıyorsa ve firma ödemelerinde bu durumda fark edildiyse bu yazı ile karşılaşırsınız. Bu uyarıyı görür görmez uyarıyı dikkate almanız tavsiye edilir. Durumu müşteri hizmetlerine bildirerek hesabınızı kapatabilirsiniz.

Sanal pos ile yapılan ticari ödemelerinde karşınıza bu tip uyarılar geldiğinde mutlaka dikkate alın ve vakit kaybetmeden hemen müşteri hizmetlerini arayın. Müşteri hizmetlerini aradığınızda sizi gerekli kanallara yönlendirerek bankanız aracılığıyla adınıza yapılan sahtecilik işlemleri konusunda yardım alabilirsiniz.

Fraud Kontrolünde Sanal Posun Kullanımı

Fraud kontrolünde sanal posun kullanımı firma ve müşterilerin güvenli ödeme yapabilmeleri noktasında yardımcı olmaktadır. Ödeme kanalları içinde Sanal pos uygulaması sağladığı avantajlar ve kolaylıklar bakımından en çok tercih edilen ödeme sistemlerinden birisidir. Sanal Pos uygulamasıyla sahte hesapların kolayca saptanması noktasında firmaların güvenlik kodlarından rahatça hesapların kontrolünün yapabilmesi sağlanmaktadır. Böylece alışverişlerde sahteciliğin önüne kolayca geçilerek güvenli şekilde alışverişlerin yapılması sağlanmaktadır.

[Toplam: 9 Ortalama: 3.3]

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu