Ödeme

Ödeme İşlemcisi Nedir?

İçindekiler

Ödeme hizmeti sağlayıcısı olarak da bilinen bir ödeme işlemcisi, kart işlemlerini yürütmekten sorumlu bir şirket veya finans kuruluşudur. Böyle bir şirket, kredi veya banka kartı bilgilerini alır ve bunu alıcıya ve müşterinin bankasına aktarır. Müşterinin hesabında yeterli bakiye varsa işlem gerçekleşir.

Ödeme işlemcisi ayrıca, müşterinin verilerinin doğru olup olmadığını kontrol etmekten ve dolandırıcılık olasılıklarını analiz ederek süreci güvende tutmaktan sorumludur. Ödeme işlemcisinin banka ile satıcı arasında bir nevi arabulucu olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, ana rolü, ödeme ekranında müşterinin banka kartı veya kredi kartı bilgilerinin doğru olup olmadığını doğrulamak ve işlemi korumak için dolandırıcılığa karşı önlemler almaktır.

Ödeme İşlemlerinde Hangi Taraflar Yer Alır?

Bir ödeme işlemcisi müşteriler ile satıcı arasındaki ödeme işlemlerinin arka planında yer alarak süreci yönetir. Ödeme işlemcisinin rolü işlemin kimliğini doğrulamak ve güvenliğini sağlamaktır.

Belirtildiği gibi, bir ödeme işlemcisi, müşteri tarafından girilen ödeme verilerinin doğru olup olmadığını doğrular. Müşterinin kartının doğrulandığına dair bir onay aldıklarında, bu bilgiler ödeme ağ geçidi aracılığıyla satıcıya aktarılır. Veriler doğru olduğunda ödeme tamamlanmış olur; değilse, işlem reddedilir ve bir satıcı bir reddetme kodu alır, böylece iptalin nedenini bilirler. Tüm işlem genellikle birkaç saniye sürer.

Bir ödeme işlemine dahil olan oyuncular şunlardır:

  • Kart verilerini giren müşteri
  • Satıcı
  • Ödeme işlemcisi
  • Ödeme ağ geçidi (tipik olarak bir ödeme hizmeti sağlayıcısı tarafından çalıştırılır);
  • Müşterinin bankası veya kredi kartı şirketi; ve
  • Satıcının bankası (bir alıcı).

Bir Ödeme İşlemcisiyle Çalışmaya Nasıl Başlayabilirim?

Çalışmak istediğiniz ödeme işlemcisini seçmeden önce işlemcinin iş ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olmak için birkaç şeyi göz önünde bulundurun.

1. Kabul edilen iş modelleri

Bunun listede ilk olması şaşırtıcı değil. Satıcı hesabına başvurmadan önce, çalışmak istediğiniz kredi kartı işlemcisinin şirketinizin faaliyet gösterdiği sektörler için çözümler sunduğundan emin olmanız önemle tavsiye edilir. Aynısı, ödeme işlemcinizin kabul ettiği ülkeler ve kartlar için de geçerlidir. Ödeme işlemcisinin web sitesinde desteklenen iş modellerinin ve ülkelerin bir listesini arayın. Güvenilir firmaların sitelerinde genellikle böyle bir liste bulunur.

2. Teknoloji

API’ler sunan bir ödeme işlemcisi arayın, böylece kurulum ve ödeme süreci üzerinde tam kontrole sahip olabilirsiniz. Ödeme işlemcisinin, kesintiler ve sürprizler olmadan hızlı katılım ve sorunsuz ödeme akışı için en son teknolojiyi, bilgiyi ve süreçleri sağladığından emin olun. Birden fazla hesapla da ilgilenebilirsiniz, bu nedenle işlemciye bu seçeneği sağlayıp sağlamadıklarını sorun.

Ödeme işlemcisinin, iş gereksinimlerinizle uyumlu çeşitli senaryoları uygulamayı mümkün kıldığından emin olun. Bu, karmaşık iş modelleri için kritik öneme sahiptir. Ödeme formunun her öğesini özelleştirmenin mümkün olup olmadığını sorun ve müşterilerinize kusursuz bir deneyim sunmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm özellikleri alacağınızdan emin olun.

Bir tüccar hesabı, ödeme ağ geçidi ve ödeme işleme almak için farklı sağlayıcılarla çalışmak teknik olarak mümkün olsa da, hepsi bir arada çözüm sunan tek bir sağlayıcıyla çalışmanın daha iyi olduğunu unutmayın. Birçok ödeme işleme zorluğundan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

3. Güvenlik

Katı güvenlik kurallarına uyan (PCI uyumluluk düzeyi 1 isteyin) ve işinizi dolandırıcılardan etkili bir şekilde koruyacak bir dizi dolandırıcılık önleme aracı sağlayan bir ödeme işleme sağlayıcısı arayın. Güvenliğe çok katmanlı bir yaklaşım sunan bir ödeme işlemcisi seçmek daha iyidir, çünkü bu şüpheli etkinliğin azaltılmasına ve iyi bir ters ibraz önleme sistemi sağlanmasına yardımcı olacaktır.

4. Uzmanlık

Şirket ve liderleri hakkında araştırma yapın. Uzmanlıklarını ve pazar bilgilerini ve ayrıca ödeme işlemcisinin ne kadar süredir piyasada olduğuyla ilgili bilgileri araştırın. Pazarda nasıl konumlandıklarına odaklanın ve güvenilir hizmet sunduklarından emin olmak için çevrimiçi incelemeleri okuyun.

5. Şeffaf fiyatlandırma

Bir ödeme işlemcisi ile sözleşme imzalamadan önce fiyatlandırmayı bilmelisiniz. Ücret yapısını anladığınızdan ve hiçbir gizli veya ekstra ücret veya oran olmadığından emin olun. Fiyatlandırma yapısı, ödeme işlemcisinin web sitesinde kolayca bulunabilmelidir, ancak ayrıntı eksikliği varsa, potansiyel ek maliyetler hakkında kesin bilgi arayın. Doğrudan işlemciye sorun.

6. Müşteri desteği

Ödeme işlemciniz, ödeme sorunlarını hızla çözmenize yardımcı olacak duyarlı destek sunmalıdır. Bu, müşterilerinizin parası ve işletme itibarınızla ilgilidir, bu nedenle yanıt almak için uzun süre bekleyemezsiniz. Her sorun, ortaya çıktığı kadar çabuk ele alınmalıdır.

İşletmeniz için mükemmel ödeme işlemcisini bulmak asla kolay değildir, bu nedenle doğru seçimi yaptığınızdan emin olmak için her şeyi iki kez kontrol edin. Bu alanda Bakiyem sunduğu teknoloji hizmetleri ile müşterilerinizden en hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde ödeme almanıza aracılık etmektedir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu