Ödeme

Online Ödeme Sistemi

İçindekiler

Online ödeme sistemi, bilgisayar, akıllı telefon veya tablet kullanarak başka bir kişi veya şirkete para transfer işlemi yapılmasına yardımcı olan bir hizmettir. Çoğu online ödeme sistemi, bankacılık bilgilerinizi alarak ve bankanızdan veya kredi kartınızdan başka bir kişiye para transferine yardımcı olarak çalışır. Tipik olarak, çoğu küçük çevrimiçi işlem birkaç saniye içinde gerçekleşir. Ancak, daha karmaşık işlemlerin veya büyük işlemlerin bazılarının doğrulanması ve tamamlanması bir veya daha fazla gün sürebilir.

Online ödeme sistemi basitçe müşterilerin mal ve hizmetler için elektronik olarak akıllı cihazları aracılığıyla ödeme yapmalarını sağlar. Online ödeme sistemleri, internet tabanlı bankacılık ve alışverişin yaygınlaşması nedeniyle son on yılda giderek daha fazla gelişti. Online alışverişin popülaritesini artırmaya devam etmesi ile tüketicilerin daha kolay ödeme yapabilmeleri için online ödeme sistemleri oluşturulmuştur.

Türkiye’de En Çok Kullanılan Online Ödeme Sistemleri Nelerdir?

Türkiye’de hemen hemen tüm online ödeme sistemleri E-ticaret yapan işletmeler tarafından desteklenmekte ve kullanılmaktadır. Şüphesiz, Türkiye’de en popüler online ödeme sistemleri elektronik cüzdanlar ve Visa veya Mastercard kredi veya banka kartlarıdır. Bunların dışında, yerel banka veya kredi kartları, banka havaleleri, mobil uygulamalar, akıllı kartlar, AI tabanlı ödemeler veya Bitcoin cüzdanları artma eğilimindedir.

Yukarıda belirtildiği gibi, elektronik ödeme gerçekleştirmenin birkaç yolu vardır. Türkiye’de en çok kullanılan ödeme yöntemler; kredi veya banka kartı ödemeleri, internet bankacılığı, otomatik ödeme, e-cüzdan, qr kodları ve mağaza hediye kartlarıdır. İşte Türkiye’den en çok kullanılan ve en iyi ödeme yöntemleri;

Kredi veya Banka Kartı Ödemeleri

Kartla ödeme yaparken, bir elektronik ödeme cihazı (POS) çevrimiçi ödeme transferini başlatır. Aynı zamanda sanal POS hizmeti ile de elektronik ortamdan kredi kartı veya banka kartı ile ödeme alınabilmektedir.

İnternet Bankacılığı

İnternet üzerinden bir banka hesabından diğerine dijital olarak para aktarılarak yapılır. Bu yöntem, daha küçük işletmeler veya serbest çalışanlar tarafından kullanılan EFT veya havale yoluyla para transferini içermektedir.

Otomatik Ödeme

Otomatik ödeme , bankanız için bir tür ödeme talimatıdır. Bu talimata istinaden bankanız, hesabınızdan verilen hesaba para aktarır. Otomatik ödemeler, yinelenen faturaları veya ödemeleri ödemenin uygun ve zaman kazandıran bir yoludur. 

E-Cüzdan

E-Cüzdan, müşterinin hesap bilgilerinin elektronik olarak saklandığı bir ön ödemeli hesap şeklidir. Bu, bilgilerinizi sürekli doldurmak zorunda kalmadan çevrimiçi ürünler için hızlı ve sorunsuz bir şekilde ödeme yapabileceğiniz anlamına gelir. E-nakit veya elektronik nakit fikri, kripto para biriminden türemiştir. Para birimi ile ilgili bilgiler bilgisayarın sabit diskine indirilir ve saklanır ve ödeme yapılana kadar orada kalır.

QR kodları

QR, “Hızlı Yanıt” anlamına gelir. Bu kodlar, her tür akıllı telefon tarafından kolayca okunabilen en popüler 2D barkodlardır. Kod satırları, işlem ve satıcıyla ilgili tüm gerekli bilgileri içerdiğinden kamerası olan herhangi bir cihazınızdan okutarak ödeme yapabilirsiniz.

Mağaza Kredi Kartı

Mağaza kredi kartı, önceden ödenmiş parasal değeri olan bir karttır. Bu ödeme türünün en yaygın ismi hediye kartıdır.

NFC destekli cihazlar: Müşterilerin rahatlığı takdir ettiği düşünüldüğünde, alternatif ödeme cihazlarının popülaritesi hızla artıyor. Akıllı telefonlar, akıllı saatler veya bilekliklerin müşterinin banka hesabına bağlanması ile temassız (NFC) bir ödeme aracı olarak çalıştığını görebiliriz.

Türkiye’de en yayın kullanılan online ödeme sistemleri fiziksel veya sanal POS cihazları aracılığı ödeme kabul eden kredi veya banka kartlarıdır.

Online Ödeme Sistemleri Güvenli mi?

Kredi kartı dolandırıcılığı yaygın bir suçtur. Bu nedenle kredi kartı güvenliği çok yakından izlenmektedir. Hemen hemen her banka ve mağaza, kart sahibinin söylediği kişi olup olmadığını düzenli olarak kontrol eden yerleşik güvenlik önlemlerine sahiptir. Ancak herhangi bir çevrimiçi ödeme yönteminde olduğu gibi, riskler vardır.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın iznine sahip Ödeme Kuruluşlarının entegratörü olan Bakiyem, Türkiye’de sağladığı online ödeme çözümleri ile işletmelerin müşterilerinden veya bayilerden güvenli bir yazılım ile ödeme almalarını sağlamaktadır. Bakiyem gibi online ödeme çözümleri sunan tüm şirketler üst düzeyden denetlendiği gibi uyması ve uygulaması gereken bir takım güvenlik sistemlerine sahiptir.

[Toplam: 2 Ortalama: 5]

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu