Genel

Provizyon Nedir?

Provizyon, alışveriş sürecinde harcama yapılan bankaya ait bir hesapta ya da çekte bulunan tutarın mali olarak karşılığına denir. İnternet alışverişlerinde ya da mağazalardan yapılan alışverişlerde “ön onay süreci” anlamına gelen provizyon, kullanıcıların karşısına sık bir şekilde çıkar. Bu işlem, bankaya giden bilgilendirme sayesinde çalıntı kartlarla alışveriş gibi durumlarda kart sahiplerine bildirim gönderir. Bu sayede de provizyondaki işlemler elektronik ortamdan denetlenir.

Provizyon, alışverişlerden sonra harcanan tutarın elektronik ortam üzerinde banka tarafından onaylanması demektir. Bu onay süreci, bir kartla yapılan alışveriş sırasında ödeme alındığı zamandan itibaren başlar. Ödeme daha sonradan kredi kartlarında “provizyondaki hareketler” kısmında kart sahiplerinin karşısına çıkar. Kart hareketleri bu sayede kolay bir şekilde kontrol edilebildiği için de kart çalınması ya da çeşitli dolandırıcılık gibi durumların önüne geçilmiş olur.

Provizyondaki İşlemler Ne Demek?

Provizyondaki işlemler, kredi ya da banka kartlarıyla alışveriş yapılan süreçte hesapta bulunan paranın iletildiği zamana kadar geçen ön onama sürecinin genel adıdır. Bu işlemler, kart sahipleri için dolandırıcılık ya da hırsızlık gibi durumlarda bir güvence olduğu gibi, bankaların karşılıksız satın alma işlemlerine karşı aldığı önlemler arasında yer alır. Provizyondaki işlemler, onay sürecini bekleterek harcamalarda bir problem olup olmadığını ortaya koyar.

Bekleyen provizyon, kullanıcıların kartları ile alışveriş yaptıktan sonra paranın ilgili hesaba geçmesini kapsar. Bu bekleme süreci, bankaların herhangi bir durumda şüpheli alışverişlere engel olması için önemlidir. Alışverişlerden sonra provizyonda bir bekleme süreci başlar. Bekleyen provizyon harcamalardan düşmez ve bundan dolayı da onay süreci tamamlanana kadar iptal edilmesi mümkündür.

Bekleyen Provizyon İptali Nasıl Yapılır?

Bekleyen provizyon iptali için banka ile irtibata geçerek provizyonun neden iptal edilmesi gerektiği bildirilmelidir. Bekleyen provizyonun iptali konusunda banka gerekçeyi kabul ettiği takdirde alışveriş işlemi banka ya da kredi kartına yansımadan provizyon sürecinde iptal edilmiş olacaktır.

Bekleyen Provizyon Ne Kadar Sürer?

Bekleyen provizyon süreci, bankalar için genellikle 1 gündür ancak bazı durumlarda pos makinelerinden kaynaklı olarak bu süreç 2 güne kadar uzamaktadır.

Provizyondaki İşlem Nedir?

Provizyondaki işlem, alışveriş süreci esnasında bankaların ödemeyi almadan önce kişisel bilgilerin ve kart bilgilerinin tutarlılığını ölçebildiği işlemler olarak bilinir.

[Toplam: 182 Ortalama: 1.2]

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu