Genel

Şahıs Şirketi Nedir, Nasıl Kurulur?

İçindekiler

Şahıs şirketi, bir kişinin sahip olup yönettiği ve işletme ile kişinin hukuki olan bağlantılı olduğu kişiye ait şirkete verilen isimdir. İşletme şahıs şirketlerinde tek bir kişi tarafından işletilme yükümlülüğünde değildir ancak işe alımlar tek elden gerçekleşir, yani işveren tek başına istihdamdan sorumludur. Kişiler bu tür şahıs işletmelerinde kararları tek başına alırlar ve bu da yetkinin tek elde olması konusunda hızlı karar alma mekanizması için etkilidir. Şahıs şirketi, Türk Ticaret Kanunu’na göre kollektif şirketler, adi şirketler ve komandit şirketler olmak üzere üç başlık altında toplanır.

Şahıs şirketi, kişinin kendi başına kurabileceği işletmeler olacağı gibi çeşitli ortaklar ya da yatırımcılarla bir araya gelerek kurduğu işletmeler olarak da ortaya çıkabilir. Şahıs şirketlerinde gerçek kişiler tarafından az ortakla kuruluş süreci de gerçekleşebilir. Bu noktada kişilerin bireysel olarak yetkilerinin yanı sıra ortakların da sorumlulukları sınırsız şekilde olacaktır. Bu kolaylığı sayesinde şahıs şirketlerinin kurulma süreci anonim ve limited şirketlere göre çok daha hızlı ilerler.

Şahıs Şirketi Fiyatı Nedir, Maliyeti Ne Kadardır?

Şahıs şirketi maliyeti her yıl belirlenen vergi ve zam oranlarına göre değişkenlik göstermektedir. Bundan dolayı şahıs şirketi kurarken net olarak şu kadar ödeme yapılır demek çok da kolay değildir ancak ortalama olarak;

  • Noterden onay alınan imza beyannamesine 100 TL,
  • Şahıs şirketine ait olacak kurulum servisi ödemesi için 250 TL,
  • Vergi dairesinde yapılacak olan vergi yükümlülükleri anlaşması için 52 TL,
  • Mali müşavir işlemleri ödemesi için 148 TL

gibi toplamda 600 TL civarında bir maliyet ortaya çıkabilir.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi kurulumu için ilk olarak gerekli belgelerin toplanması ve ilgili kurumlara zamanında iletilmesi gerekmektedir. Belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlandıktan sonra kişiler isterlerse kendileri bizzat giderek, isterlerse de mali müşavir ya da muhasebeciye vekaletname vererek şirket kurulumu işlemini başlatabilirler. Bu belgeler hazırlanıp şirketin açılacak olduğu ilgili vergi dairesine iletilir. Belgelerinizde herhangi bir eksiklik yoksa ve şirket açma konusunda engel teşkil eden bir durum bulunmuyorsa en fazla 2 gün içerisinde şahıs şirketi kurulacaktır.

Şahıs şirketi kurmak için:

  1. İmza yetkisinde gerekli belgeler olan imza sirküleri ve imza tescil beyannamesi gibi evraklar hazırlanır.
  2. Nüfus cüzdanı fotokopisi ile şirketin açılacağı yerin ikametgah belgesi temin edilir.
  3. Şirket tescili işlemleri yapılır.
  4. Vergi hesap numarası alınır ve bununla ilişkili olarak daha sonradan yazar kasa numarası ile vergi levhası alınır.
  5. Defterler alınır ve alındıktan sonra tasdik ettirilir.
  6. Faturalar için irsaliye ve gider pusulası belgeleri tamamlanır.
  7. Sicil gazetesinde ilan verilir ve bu ilandan sonra da ilgili odaya kayıt yaptırılır.
  8. İş yeri açma ruhsatı başta olmak üzere SGK ile ilgili olan çeşitli işlemler tamamlanır.
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu