Ödeme

Online Ödeme Sistemleri

İçindekiler

Online ödeme sistemleri, çek veya nakit kullanmadan elektronik bir ortam aracılığıyla işlem veya mal ve hizmetler için ödeme yapma yöntemidir. Elektronik ödeme sistemi veya online ödeme sistemi olarak da adlandırılır. Çoğu çevrimiçi ödeme sistemi, bankacılık bilgilerinizi alarak ve bankanızdan veya kredi kartınızdan başka bir kişiye para gönderme veya alma işlemine yardımcı olarak çalışır. Genel olarak, çoğu küçük çevrimiçi işlem birkaç saniye içinde gerçekleşir. Ancak, daha karmaşık veya büyük hacimli işlemlerin bazılarının doğrulanması ve tamamlanması bir veya daha fazla gün sürebilir.

Çoğu modern çevrimiçi ödeme sistemi, kullanımı kolay, hızlı ve güvenli ödeme yöntemleri sunar. Müşterilerinizin artan taleplerini karşılamanın en iyi yollarından biri onlara alternatif birden çok ödeme seçeneği sunmaktır. Peki, ne tür çevrimiçi ödeme yöntemleri mevcuttur? Türkiye’de geçerli online ödeme sistemleri nelerdir?

Online Ödeme Sistemleri Nedir?

Online ödeme sistemleri, banka ve diğer finans kuruluşları aracılığı ile ödeme yapma veya müşterilerinizden tahsilat gerçekleştirmenizi sağlayan sistemlerdir. Bir satıcının sattığı ürün ve hizmetleri için alıcıdan ödeme alınabilmesi online ödeme sistemleri ile mümkündür. Çevrimiçi olarak en popüler ödeme şekillerinden biri kredi ve banka kartlarıdır. Bunların yanı sıra banka havaleleri, elektronik cüzdanlar, akıllı kartlar veya bitcoin cüzdanları gibi alternatif ödeme yöntemleri de vardır (bitcoin en popüler kripto para birimidir). E-ödeme yöntemleri kredili ödeme sistemleri ve nakit ödeme sistemleri olarak sınıflandırılabilir.

Online Kredi Ödeme Sistemi

Kredi Kartı: Bir finans kurumu tarafından kart sahibine verilen kartın kullanılmasını gerektiren bir e-ödeme sistemi şeklidir. Online ödeme sitemlerinde kartlar, nakit kullanmadan çevrimiçi veya elektronik bir cihaz aracılığıyla ödeme yapmak içindir.

  • E-cüzdan: Kullanıcının banka ve kredi kartı bilgileri gibi finansal verilerini depolayan bir ön ödemeli hesaptır. Çevrimiçi bir işlemi kolaylaştırmak için kullanıma sunulmuştur.
  • Akıllı kart: İşlem yapmak için para yüklenebilen mikro işlemcili plastik bir kart. Çipli kart olarak da bilinir.

Online Nakit Ödeme Sistemi

Doğrudan borçlandırma: Hesap sahibinin bankaya, mal veya hizmetler için ödeme yapmak üzere hesabından belirli bir miktarda parayı elektronik olarak tahsil etmesi talimatını verdiği bir finansal işlem.

  • E-çek: Eski bir kağıt çekin dijital versiyonu. Bu kağıt çek kullanılmadan, genellikle çek hesabı olan bir banka hesabından elektronik para transferidir.
  • E-nakit: Bir müşterinin cihazında belirli bir miktar paranın depolandığı ve çevrimiçi işlemler için erişilebilir hale getirildiği bir elektronik ödeme sistemi biçimi.
  • Bakiyeli kartlar: Kartı verenin bakiyesinde işlemi gerçekleştirmek için kullanılabilecek belirli bir miktar paraya sahip bir kart. Değeri saklanan kartların tipik bir örneği hediye kartlarıdır.

Online Ödeme Sistemleri Kullanımının Artı ve Eksileri

Online ödeme sistemleri, çevrimiçi işlemler için elektronik ödemeleri kolaylaştırmak için yapılır. Online alışverişin artan popülaritesi ile e-ödeme sistemleri, alışveriş ve bankacılığı daha kolay hale getirmek için online tüketiciler için bir zorunluluk haline geldi.

Aşağıdakiler gibi birçok fayda ile birlikte gelir:

  • Dünyanın her yerinden daha fazla müşteriye ulaşmanıza bu da daha fazla satış yapmanıza olanak tanır.
  • Daha etkili ve verimli işlemler. Bunun nedeni, işlemlerin müşterinin zamanını boşa harcamadan saniyeler içinde (tek tıklamayla) yapılmasıdır. Hız ve basitlik ile birlikte gelir.
  • Kolaylık. Müşteriler, herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde bir e-ticaret web sitesindeki ürünler için ödeme yapabilir. Sadece internete bağlı bir cihaza ihtiyaçları var.
  • Daha düşük işlem maliyeti ve düşük teknoloji maliyetleri.
  • Müşteriler, işlem geçmişini bulabilecekleri sanal hesaplarını her zaman kontrol edebildiklerinden, müşteriler için gider kontrolü.
  • Bugün bir web sitesine ödeme eklemek kolaydır, bu nedenle teknik bilgisi olmayan bir kişi bile dakikalar içinde uygulayabilir ve çevrimiçi ödemeleri işlemeye başlayabilir.
  • Ödeme ağ geçitleri ve ödeme sağlayıcıları, işlemleri güvenilir kılmak için son derece etkili güvenlik ve dolandırıcılığı önleme araçları sunar.

Kulağa harika geliyor, peki herhangi bir dezavantaj var mı?

  • E-ticaret dolandırıcılığı her yıl %30 oranında büyüyor. Güvenlik kurallarına uyarsanız, bu tür sorunları ile karşılaşma ihtimalinizi azaltırsınız.
  • Ancak, bir tüccar, yüksek düzeyde güvenli olmayan bir ödeme sistemi seçerse, kimlik hırsızlığına neden olabilecek hassas bir veri ihlali riski olacaktır.
  • Anonimlik eksikliği: Çoğu için bu hiç sorun değil, ancak bazı kişisel verilerinizin ödeme sisteminin veri tabanında saklandığını hatırlamanız gerekir.
  • İnternet erişimi ihtiyacı: Tahmin edebileceğiniz gibi, internet bağlantısı kesilirse bir işlemi tamamlamak, çevrimiçi hesabınıza ulaşmak vb.

E-ticaret ve m-ticaret her geçen yıl daha önemli hale geliyor, bu nedenle çevrimiçi mağazanızda bir e-ödeme sistemine sahip olmanız gerekiyor. Çevrimiçi bir işletmeniz varsa, hedef kitlenizin ihtiyaçlarını öğrenin ve onlara en uygun ve ilgili e-ödeme sistemini sağlayın.

Online ödeme sistemlerinde en fazla kullanılan telefonlar için mobil ödeme nedir yazımızı okuyabilirsiniz.

Online Ödeme Sistemleri Nedir?

Bir ürün veya hizmeti alırken veya satarken banka gibi ödeme kuruluşları aracılığı ile tahsilat ve ödemenin yapılabildiği ödeme sistemleridir.

Dijital Ödeme Sistemleri Nedir?

E-cüzdan olarakta bilinen Dijital cüzdan aracılığı ile bir ürün veya hizmetin online ödeme sistemleri aracılığı ile alınıp satılmasıdır. Dijital ödeme için, banka hesabı, kredi kartı, hesap kartı, kripto gibi dijital paraları kullanabilirsiniz.

[Toplam: 2 Ortalama: 5]

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu