Ödeme

Mobil Ödeme Nedir? Nasıl Çalışır?

İçindekiler

Mobil ödeme, bir ürün veya hizmet için tablet veya cep telefonu gibi taşınabilir bir elektronik cihaz aracılığıyla yapılan para ödemesidir. Bu sistem aynı zamanda kişi/kuruluş vb. kişilere para transferi işlemlerinde de kullanılmaktadır. Günümüzde finans kuruluşlarının çoğu, müşterilerin hesabından doğrudan alıcıya para transfer etmelerini sağlayan bu yöntemi bir başka ödeme sistemi olarak kabul etmişlerdir.

Mobil ödeme sistemleri, cep telefonunuzu kullanarak yaptığınız satın alma işlemlerini tanımlayan genel bir terimdir. Arkasında tam bir teknoloji olduğu için kredi kartına benzeyen nakit ödemeye alternatif bir ödeme sistemidir. Mobil ödeme sistemi, kredi kartı gibi mevcut ödeme yöntemlerini temel alan dijital bir teknolojidir. Aslında, genellikle bu ödeme sistemlerinin bir uzantısı olarak kullanılır. Örneğin Visa gibi bazı kredi kartı ağları, fiziksel kartınızı getirmenize gerek kalmadan cep telefonunuzu kullanarak kart ödemeleri yapmanıza olanak tanır. Bankalar, satın alımlar için ödeme yapmak üzere hesabınızdan dijital olarak para çekmek için nakit mobil ödemeleri kullanmanıza izin verir.

Mobil Ödeme Sistemi Nasıl Çalışır?

Mobil ödemelerin nasıl çalıştığı, mobil ödeme sisteminin altında yatan teknolojiye bağlıdır. Birçok mobil ödeme türü vardır ve her biri diğerinden farklı şekilde çalışır. Benzer hizmetler ayrıca fiili operasyonda küçük farklılıklara sahip olabilir.

Temel olarak mobil ödeme sistemi, alıcıların mobil cihazlarını temassız ödeme alabilen pos veya terminaline yakın bir mesafeden tutar. Bu, iki cihazın belirli bir radyo frekansı üzerinden birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. İşlemi tamamlamak için şifreli ödeme bilgilerini iletirler. Hesapta yer alan bakiyeden cihaza yazılan ücret dijital cüzdanınızdan düşer ve işletmenin satış hesabına aktarılır.

Mobil işlemlerin ve ödemelerin etkinleştirilmesi söz konusu olduğunda, tokenleştirme bulmacanın başka bir parçasıdır. Bir mobil cüzdan oluşturduğunuzda, ayrıntılar kartı veren bankanıza gönderilir. Banka, bu ayrıntıları, rastgele oluşturulmuş bir dizi sayı olan bir belirteçle değiştirir. Bu, hesap ayrıntılarınızı tamamen şifrelenmiş halde tutar ve dolandırıcılıktan korunur.

Mobil ödeme kullanmanın faydaları

Hem tüketiciler hem de işletmeler için mobil ödemelerin faydaları vardır.

  • Ek güvenlik: Mobil ödeme uygulamaları, mağaza içi alışveriş yapmak için cep telefonunuzu kullanmanıza olanak tanır. Yakın Alan İletişimi (NFC) adı verilen teknolojiyi kullanır. Dokunmatik Kimlik, PIN girişleri ve tokenizasyon gibi özellikler sayesinde mobil ödemeler, fiziksel bir karttan daha güvenlidir.

Genellikle uygulamalar, kişisel verilerinize yönelik tehdidi azaltmak için şifreleme veya korumalı kod kullanır. Gerçek kart numaranız asla cihazınızda veya satıcıda saklanmaz. Bunun yerine sistem, her satın alma işlemi için rastgele bir sayı veya jeton atayarak kart numaranızı maskeler. Bu şekilde, bir suçlu veri depolamak veya cihazınıza erişim elde ederse, yalnızca işe yaramaz bilgiler alır. Bu, finansal verileriniz için daha yüksek düzeyde güvenlik sunar.

  • Ödemenin daha hızlı yolu: P2P ödeme uygulamaları, arkadaşlarınıza ve ailelerinize daha kolay ve hızlı ödeme yapmanızı sağlar. Sadece dokunun, ödeyin ve gidin. Mobil ödeme sistemleriyle, NFC uyumlu bir terminalin önünde telefonunuzu yaklaştırmanız veya dokundurmanız yeterlidir. Yapılan bu tek bir işlem ile ödemeyi onaylayabilirsiniz. Bu işlem genellikle fiziksel kartınızı takmaktan veya kaydırmaktan daha hızlıdır.
  • Daha fazla ödeme yeri: Temassız mobil ödemeler bir veya iki saniye içinde gerçekleşir, bu da onları bir kartı kaydırmaktan veya nakit para saymaktan çok daha hızlı işleme koyar. Bu, yoğun bir mağazada hattın hareket etmesini sağlar. Her geçen gün daha fazla mağazanın bu teknolojiyi eklemesiyle birçok perakendeci mobil ödemeyi kabul ediyor.
  • Kolaylık: Müşteriler her zaman yanlarında nakit taşımazlar, ancak telefonları her zaman yanlarındadır. Ödeme yapmak için cüzdan aramanıza veya ATM’ye gitmenize gerek kalmıyor.

Mobil ödeme, online ödeme sistemleri arasında en fazla kullanılan cihazlar arasındadır.

[Toplam: 3 Ortalama: 4.3]

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu